06 marts 2007

Skal du leje i København

Hvis du skal bruge kontorlokaler i København - eller måske et lager i København, er der et rigtig godt bud på en leverandør - nemlig SINO der beskæftiger sig med erhverv udlejning i stor stil.

Det foregår primært i Brøndby og Glostrup. Glostrup er en såkaldt torp - en udflytterlandsby - som der opstod mange af i perioden 1000-1250. Navnet var nok oprindelig Globs torp. En mand ved navn Glob er sandsynligvis draget ud fra en af de nærliggende landsbyer og har grundlagt en ny by, hvor Glostrup i dag ligger. Og byen blev navngivet efter sin grundlægger.
Byen omtales for første gang i perioden mellem 1186 og 1197 som Glostorp, men byen er formentlig endnu ældre, og meget tyder på, at den er grundlagt nogenlunde samtidig med opførelsen af Glostrup Kirke omkring 1150, hvor landsbyen opstod omkring kirken og gadekæret. Men antallet af gårde i landsbyen på dette tidspunkt kender man ikke.
Landsbyens bønder var oprindelig selvejere, men allerede omkring 1200 var nogle af dem blevet fæstere. På grund af de stigende skatter i 1300-tallet valgte mange af de resterende selvejere at overlade deres jord til til herremænd eller kirken, for derefter at fæste selvsamme jord. I løbet af middelalderen overtog Roskilde Domkirke derfor det meste af jorden i området. Ved reformationen i 1536 blev det meste land overdraget til kongen, der overlod noget af det til diverse stiftelser m.m.
Jorden i området var generelt ret frugtbar. Det ved man fra Christian 5.'s Markbog fra 1682, hvoraf det også fremgår, at landsbyen på dette tidspunkt bestod af 8 gårde og 13 huse. Husmændene var fæstere under gårdmændene. Omkring landsbyen lå bymarken, der var delt i tre vange (Kindebjergmarken, Yslebjergmarken og Lillemarken), hvor man skiftevis dyrkede rug, byg og græs. Landsbyens bønder dyrkede jorden i fællesskab, og én gang ugentlig blev arbejdet diskuteret ved bystævnet.