12 januar 2007

Hvad er maniodepressiv

Maniodepressiv sindslidelse kaldes nu også for bipolar affektiv sindslidelse. Der er tale om en ubalance i stemningslejet, som typisk giver sig udslag i svingninger mellem maniske og depressive tilstande.
Sygdommen har siden 1960'erne med succes været behandlet med lithium. De seneste år er der fremkommet en række epilepsimidler, som ligeledes har vist sig at have god profylaktisk virkning. Lægevidenskaben har fundet frem til at en kombination af epilepsipræparaterne Lamictal og Topimax har en gunstig virkning på bipolære tilstande, også kaldet Maniodepressiv sindslidelse.
Der er tale om en ret almindelig sindslidelse med periodisk optrædende forandringer i sindsstemningen i form af abnorm opstemthed (mani) eller nedtrykthed (depression). Mellem anfaldene virker patienterne i almindelighed psykisk raske. - De fleste lider kun af depression, et fåtal kun af mani eller af både mani og depression. Sygdommen er til en vis grad arveligt betinget. Anfaldene kan kræve hospitalsindlæggelse og kan behandles på forskellig måde, bl.a. med psykoterapi og medikamenter samt i svære tilfælde med elektrochok eller insulinchok. Effektiv behandling kan i reglen afkorte anfaldenes varighed.
Den danske overlæge Poul Christian Baastrup (f. 1918) opdagede 1966, at lithium med stort held kan anvendes som forebyggende medikament.
Første beskrivelse af sygdommen kommer fra 1. århundrede før vor tidsregning af grækeren Aretaeus af Cappadocia, som beskrev mani-symptomer og melancholi-symptomer i detaljer. Han beskrev mani som det modsatte af melancholi. Sygdommen blev udskilt af Kraepelin i begyndelsen af 1899 som en selvstændig diagnostisk enhed, maniodrespressiv sygdom.
Sygdommen er beskrevet i ICD-10 i 1994 under betegnelsen bipolar affektiv sindslidelse som den officielle betegnelse.


Sponserede links:

Er du ramt af stress? Få effektiv behandling af stress hos Klinik Tordis. Lider du af angst, fobier eller depression? Kom videre i dit liv med behandling - også mod rygsmerter. Besøg Klinik Tordis her - vi arbejder med bl.a. tankefeltterapi.



Stress, cykler og kunst

Der er skam sammenhæng. Hvis du lider af stress eller rygsmerter, kan det hjælpe at se på kunst som billeder, glaskunst og skulpturer.


Sponserede links:

Hvis du er til dejlig kunst, skal du måske prøve vores kunstauktioner. Her kan du købe glaskunst og maleri kunst - og alt moderne kunst. Ingen tvivl om, at her er der altid kunst til salg! Velkommen i Galleri Habsø.




Men det hjælper også at cykle på en god cykel - f.eks. en Kildemoes. Husk det gode cykeludstyr!


Sponserede links:

Skal du købe cykel eller cykel dele, er det her, du gør det bedst og billigst! Vi sælger bl.a. Kildemoes cykler til lave online priser. Besøg Cykelbutikken med det samme og gør en god handel med cykler!




Hjælper hverken cykelture eller kunst, er der muligheder med terapi mod både stress, depressioner og fobier. Det handler jo om et godt liv, ikke?